Historien

Sudmannske Stiftelse har som formål "å hjelpe vanskeligstilte barn og unge fra Hordaland, fortrinnsvis fra Bergen." Formålet har gjennomgått flere endringer, men er forsøkt tilpasset til stifters ønsker slik en antar de ville ha vært i dag.  


Madam Divert Henricha Vedeler ble født 6.8.1802 og giftet seg i 1826 med Clamer Sudmann som drev bakeri i Vaskerelvsgaten. De fikk datteren Adelheid. Clamer døde i 1856 og mor og datter drev bakeriet videre. Adelheid viste seg som en dyktig forretningskvinne , som i tillegg til bakeriet fikk tid til å sitte i sthyret for "Bergen Håndgjerningsskole" og i det første styret for barnehjemmet "Anna Jebsens Minde". Adelheid døde i 1867 og moren 3 år senere.  Alle tre er begravet på St.Jacobs Kirkegård og stiftelsen vedlikeholder gravene.



Morens testament er datert 30.8.1870 og i dette opprettes legatet slik:

            "Legatet skal bære navnet Madame Divert Sudmann og Datter Adelheids Legat med det Formaal at underholde et Opfostringshjem eller en Stiftelse for Opfostring og Opdragelse av fattige i Bergen fødte Pikebørn i Alderen mellem det fyldte 7de og det fyldte 16de eller 17de Aar, som enten er fader- eller moderløse eller af deres Foreldre vanrøgtes eller forsømmes."

I 1904 oppførte stiftelsen et barnehjem i Heien, etter erverv av en kommunal tomt. Den drivende kraft var skoleinspektør Ole Irgens, også kjent for etableringen av Fjellveien. Hjemmet ble drevet slik testamentet angav: "de Børn som optages i Stiftelsen skulle der opdrages med det Maal for Øie  at dannes til christelige, ordentlige og duelige Tjenestepiger."

Etter 2. verdenskrig ble barnehjemmet solgt til kommunen og stiftelsen bygget et nytt på nabotomten Heien 29. Hjemmet sto ferdig tidlig på 60-tallet og fikk navnet "Suydmannske Pikehjem", og var beregnet på piker i tenårene. Det ble etterhvert tungt å drive institusjonen i egen regi samtidig som det offentlige  i større grad tok ansvar. Pikehjemmet ble nedlagt på 1970-tallet. 

De siste  40  årene har stiftelsen konsentrert seg om å få i gang eller styrke tiltak som ligger innenfor formålet gjennom å stille til disposisjon eiendom til gunstige betingelser. Stiftelsen tok initiativ til og bygget en institusjon for gravide rusbrukere og smaåbarnsforeldre i Feråsen 13. Den leies og brukes idag av BUFETAT.  Det gamle pikehjemmet har  de siste 30 årene vært utleid til Bergen kommune, først til sykehjem og siden til grunnskole.  Eiendommen er nå solgt til kommunen.


Stiftelsen eier også Kong Oscarsgate 28 som benyttes av Kirkens Bymisjon til barn og unge,